#2 Roti Canai Recipe

ROTI CANAI.

Ingredients:
Tepung (2cawan)
Air (1/2cawan)
Telur (1biji)
Garam (1sudukecik)
Gula (setengahsudukecik)
Butter/Marjerin

Steps:
1. Masukkan dry ingredients. Tepung, garam & gula. Kacau hingga sebati. 
2. Masukkan wet ingredients ke dalam dry ingredients. Telur & air. Uli sehingga doh tak melekat pada tangan (jika doh terlalu melekit, tambahkan tepung. Jika doh terlalu kering, tambah air).
3. Bahagikan doh kepada 4 bahagian yang kecil. Bulat-bulatkan doh Dan saluti doh dengan butter. 
4. Tebarkan doh pada permukaan luas dan rata. Pastikan doh menjadi nipis dan tidak 'terkoyak'.
5. Lipatkan doh yang nipis kepada bentuk segi empat.
6. Kemudian, boleh digoreng dan dihidangkan.

Comments

Popular posts from this blog

#4 UiTM Law Interview Tips

#5 UiTM Diploma in Public Administration (DPA)

#3 Memories